Miroslav Šalom Freiberger – zaboravljeno sjećanje na osječkog rabina

 

11. rujna u prostorijama Židovske općine Osijek predavanje o Miroslavu Šalomu Freibergeruodržala je dr. Ljiljana Dobrovšak, povjesničarka sa zagrebačkog Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar". Bila je ovo prilika da se sazna mnoštvo ne tako poznatih detalja o Freibergovoj obitelji, njegovom životnom putu i nesretnom završetku.

 Kako se ove godine navršava 120 godina od njegova rođenja, a ujedno i 80 godina od njegove smrti, bila je ovo izvrsna prilika da se sjetimo ovog izuzetnog, aktivnog čovjeka, posljednjeg ratnog zagrebačkog nadrabina.

Rodio se 1903. godine u Zagrebu. Od 1929. do 1936. služio je kao rabin i učitelj u Osijeku. Od 1936. do 1941. bio je rabin Židovske bogoštovne općine Zagreb, a 1942. preuzeo je dužnost zagrebačkog nadrabina. Bio je cionist i zagovarao je povratak Židova u Obećanu zemlju. Pri deportacijama Židova, iako se mogao spasiti, odabrao je odlazak u Auschwitz zajedno s drugim članovima svoje zajednice i tamo je ubijen odmah po dolasku jer je prosvjedovao zbog brutalnosti i neljudskog ponašanja prema Židovima.