Otvaranje izložbe “Babilonski Židovi – srušeni san”

 

U ponedjeljak 11. rujna, na Pravnom fakultetu, otvorena je izložba "Babilonski Židovi - srušeni san" koju smo realizirali u suradnji s Veleposlanstvom Države Izrael u Republici Hrvatskoj.
Izložba donosi sjećanje na babilonske Židove, najstariju od svih židovskih dijaspora, koji su od najranijih dana u 6. stoljeću pr.n.e. pa sve do današnjih dana, doživjeli dobre i loše dane. Izložbom je prikazan kratak pregled povijesti te zajednice, počevši s uništenjem Prvog hrama u Jeruzalemu (586. g.pr.n.e.) do protjerivanja većine iračkih Židova i njihove imigracije u Izrael tijekom Operacije Ezra i Nehemija (1950. - 1952.).

Ova izložba rasvjetljuje tri razdoblja povijesti zajednice: zlatno doba Talmuda i gaona, tijekom kojeg su babilonski Židovi predvodili sve židovske dijaspore; prva desetljeća 20. stoljeća tijekom kojih je zajednica procvala, a njeni članovi pogrešno mislili da se njihov san o integraciji u arapsku državu ostvaruje, te 1940. kada su irački Židovi gledali kako im se snovi ruše, što je dovelo do niza traumatičnih događaja koji su završili teškim progonom, masovnim istjerivanjem i relokacijom.

Oko 95% iračkih Židova napustilo je svoju domovinu te im je oduzeta imovina. No njihovo veličanstveno nasljeđe i obrazovanje pomogli su im da prevladaju teškoće i stvore novi život.

Izložbu je predstavila i otvorila komunikologinja, judaistica i književnica Paula Rem.