Vođena tura Tragovima (ne)tolerancije

 

13. rujna zainteresirani građani mogli su prošetati s Tomislavom Vukovićem u turi nazvanoj "Tragovima (ne)tolerancije". Kao što naziv sugerira, ova tura obuhvatila je razdoblja suživota Židova s ostalim etničkim zajednicama Osijeka, ali i razdoblja sukoba, progona i kontroverznih odluka.

Sudionici su mogli doznati koliko je antisemitizam bio prisutan i prije Drugog svjetskog rata, koliko je fašističkih pokreta djelovalo u Osijeku 1941. i u kakvom su međusobnom odnosu oni bili. Sudionici su sa svojim vodičem, nakon okupljanja na Trgu Vatroslava Lisinskog i uvodne riječi vodiča, obišli nekoliko lokacija: spomenik Menora u dvorištu franjevačkog samostana, Trg Svetog Trojstva ispred Muzeja Slavonije, Park kralja Petra Krešimira IV., Perivoj kralja Tomislava, nekoliko značajnih lokacija u Europskoj aveniji i Radićevoj ulici, da bi se obilazak završio u Parku Oskara Nemona ispred zgrade Židovske općine.

Uz svaku je lokaciju vezana barem jedna priča o nekadašnjim stanovnicima našega grada - Tomislav Vuković ih je sve, s puno žara, ispričao znatiželjnim građanima koji su se te prekrasne tople večeri odlučili prošetati "tragovima (ne)tolerancije".