Proslava Roš Hašana uz koncert Kontra Kvarteta iz Maribora

 

Židovska općina Osijek proslavila je praznik Roš Hašana u sportsko-rekreacijskom centru Bazeni u Kneževim Vinogradima. Članovi Općine okupili su se da bi se zajedno osvrnuli unazad i pogledali što su dobro učinili u prethodnoj godini, jer kao što je naš predsjednik naglasio - trebamo vidjeti koga smo uvrijedili i ispričati se. To je i on sam učinio tom prilikom.
Nakon pozdravnog govora Damira Lajoša, Paula Rem ispričala je nekoliko bitnih detalja vezanih uz Roš Hašana, a Nives Beissmann malo je animirala djecu.
Ovogodišnja proslava bila je malo drugačija od ostalih. Povezali smo ju s Danima baranjskog Bauhausa i s Mjesecom židovske kulture.
Tako je nakon ručka uslijedila filozofska šetnja "Korist i sreća" s profesoricom Zrinkom Vukojević-Tomašić, koja je sa svojim "šetačima" pokušala odgovoriti na pitanje: Da li sve mora nečemu da služi da bismo postigli sreću?
Nakon šetnje, došlo je vrijeme za ono što su svi najviše čekali - koncert klezmer glazbe koji su izveli naši stari prijatelji iz mariborskog Kontra Kvarteta. Danijel Marinič na harmonici, Vesna Čobal na violini, Petar Marić na gitari, Branko Smrtnik na kontrabasu i Domen Marn na klarinetu zabavili su publiku zanimljivim i vedrim repertoarom iz široke palete klezmera. Okupilo se zaista puno slušatelja i u vedroj atmosferi koju su stvorili ovi odlični glazbenici ušli smo u novu 5784.