Predavanje Antonije Mlikota o Ottu Bergeru

 

U sklopu Dana baranjskog Bauhausa, ali i Mjeseca židovske kulture, na bazenima u Kneževim Vinogradima 17. rujna održano je predavanje Antonije Mlikota o Ottu Bergeru, bratu Otilije Berger, hrvatske umjetnice iz Tekstilne radionice Bauhausa stradale u Holokaustu. Prisutni su mogli saznati mnoštvo informacija o talentiranoj i nadaleko poznatoj Otti, o njenom, ništa manje talentiranom bratu, kao i o cjelokupnoj obitelji Berger.
Povjesničarka umjetnosti sa zadarskog sveučilišta, Antonija Mlikota, proučava i istražuje obitelji Berger i Kraus već dugo i piše knjigu o Otiliji, za koju se nadamo da će uskoro ugledati svjetlo dana.
Otilija je rođena u Zmajevcu u Baranji. Bila je talentirana i odvažna umjetnica koja 1927. godine upisuje Bauhaus, školu koja se zalagala za objedinjenje umjetnosti i obrta, ali koja se zalagala i za ravnopravnost spolova i socijalnu jednakost. Otti je radila originalne uzorke na tekstilu, eksperimentirala je s bojama i motivima, a inspiraciju je pronalazila u motivima baranjskih polja. Patentirala je svoje dizajne i metode.
Otto je radio u Pragu prije početka Drugog svjetskog rata, bavio se modnim dizajnom i bio jako uspješan.
Problemi za brata i sestru počinju dolaskom nacista na vlast. Kako su im svi pokušaji da pobjegnu u SAD propali, Otti i Otto bivaju deportirani u Auschwitz gdje Otti biva ubijena, najvjerojatnije u plinskoj komori. Otto je preživio, vratio se u Zmajevac i nikada se više nije vratio raditi u Prag. U rodnom Zmajevcu podigao je nadgrobni  spomenik svojoj obitelji.
Da ne bi spomenik bio jedini podsjetnik na Otti, Baranja Alternativa i Udruga Fantast nastoje raznim aktivnostima skrenuti pažnju na to da je ova velika umjetnica potekla iz malog baranjskog sela i da je stradala zbog nemilosrdne ideologije.