Predavanje Nives Beissmann o židovstvu za pete razrede

U utorak  20. rujna 2022. u sklopu Tjedna židovske kulture u Tinki predavanje o židovstvu za učenike petih razreda OŠ "Tin Ujević" održala je Nives Beissmann.

Predavanje je bilo interaktivno jer je osamdesetak znatiželjnih petaša postavljalo mnoštvo pitanja te su na taj način sami učenici određivali smjer i tempo kojim će se predavanje odvijati. Naučili su puno: koji su najvažniji židovski simboli, što je Šabat, koje su osnovne odlike judaizma, što je antisemitizam, što se dogodilo u Holokaustu, koliko u Osijeku ima Židova, zašto se nosi kipa, kako se odvija židovsko vjenčanje, zašto se nosi kamen kada se ide na židovsko groblje i još puno toga.

No to je tek početak, tek su peti razred i još će tijekom svog daljnjeg školovanja imati puno prilika da se susretnu sa židovstvom. Iznimno je pozitivna činjenica da su, iako ovako mladi, toliko toga željeli saznati, što rađa nadu da će se želja za znanjem samo vremenom produbljivati te da će njihova edukacija pomoći smanjenju predrasuda i stereotipa.