Otvaranje izložbe Jeruzalem – glavni grad Izraela

U ponedjeljak 19. rujna 2022. u kazališnoj kavani Centra za kulturu Sigmund Romberg u Belišću svečano je otvorena izložba fotografija Jeruzalem - glavni grad Izraela.

Izložba je realizirana u okviru Mjeseca židovske kulture i rezultat je suradnje Veleposlanstva Države Izrael u RH, Grada Belišće, Centra za kulturu Sigmund Romberg i Židovske općine Osijek.

Izložba se sastoji od 31 fotografije znamenitih mjesta, raznih spomenika i značajnih građevina, ali i svakodnevnog života u Jeruzalemu, jednom od najstarijih gradova na svijetu.

Na otvorenju se prisutnima obratila Ljerka Vučković, zamjenica gradonačelnika Dinka Burića, koja je prenijela pozdrave gradonačelnika svim prisutnima i izrazila zadovoljstvo što je ova izložba otvorena baš u Belišću. Naglasila je i da ovo nije prva suradnja Grada Belišće sa Židovskom općinom Osijek, a ni s izraelskim veleposlanstvom te da se Belišće ponosi time što je nastalo zahvaljujući mađarskoj obitelji židovskog porijekla Gutmann.

Dogradonačelnica Vučković je istaknula da je puno više toga što nas veže nego onoga što nas razdvaja te da ova izložba šalje poruku tolerancije i poštivanja.

Nakon zamjenice Vučković, prisutne je pozdravila konzulica Hadas Dolev izrazivši zadovoljstvo što je Belišće ugostilo ovu značajnu izložbu te da je ugodno iznenađena informacijama o djelovanju Grada Belišće. Istaknula je da se na fotografijama mogu vidjeti razni aspekti Jeruzalema, grada koji je važan za četiri religije i čiji spoj starog i novog najbolje prezentira Državu Izrael.
Nakon toga, prisutnima se obratio Damir Lajoš, predsjednik ŽO Osijek koji je istaknuo da se članovi ŽO Osijek u Belišću uvijek osjećaju dobrodošlo i da mu je drago da se Belišće uključilo u manifestaciju Mjesec židovske kulture.
Otvorenju izložbe nazočio je i rabin Luciano Moše Prelević.