Menora Br. 16

Ovaj broj Menore gotovo je u potpunosti posvećen proteklom Mjesecu židovske kulture. Ukoliko niste bili u mogućnosti dolaziti na programe ovdje možete saznati više o svim rujanskim aktivnostima, a ukoliko ste marljivo dolazili na sve, onda se kroz tekstove možete podsjetiti na sve njih.

Ispričavam se što kasnim s izdavanjem našeg časopisa i što ste morali malo dulje čekati na izlazak ovog broja. Nije mi to bio plan, no dogodilo se da su mnogi kasnili s predajom članaka, a kasnije su se neke nepredviđene aktivnosti ubacile u moj raspored i eto, stigli smo do kraja godine.

Program Mjeseca židovske kulture bio je bogat i raznovrstan. Bitno je napomenuti da smo i ove godine bili jedini u Europi koji smo program Europskog dana židovske kulture proširili na cijeli rujan. Veseli nas činjenica da se o našoj manifestaciji zna i izvan granica naše države, kao i da su Mjesec židovske kulture zavoljeli i prihvatili građani našeg grada. Ove se godine možemo pohvaliti s 1200 posjetitelja. Možda za

neki veći grad to ne bi bila velika brojka, ali za naš Osijek svakako je značajna.
Ovogodišnja tema bila je Obnova te smo ju nastojali provući kroz sve aktivnosti tijekom rujna. Tako je već otvaranje manifestacije u Kulturnom centru obuhvaćalo obnovu u više segmenata: obnova prijateljstva s Mariborom (jer smo imali izložbu koja nam je stigla iz Maribora kao i koncert mariborskog Kontra-Kvarteta), obnova sjećanja na obitelj Morpurgo, obnova u tradicionalnoj glazbi te obnova sjećanja na žrtve nacizma koja se očitovala kroz projekcije fotokolaža na zgradu Kulturnog centra. Prvi je tjedan bio namijenjen predavanjima, a temu obnove našli smo u svakom od njih: Ljiljana Dobrovšak je kroz temu rodoslovlja pokazala kako se obnavljaju obiteljska sjećanja, Lovro Kralj nam je obnovio sjećanja na mračno razdoblje progona Židova tijekom Drugog svjetskog rata na širem području Osijeka, dok je Andreja Šimičić obnovila sjećanja na umjetnost i kolekcionare našeg grada. U tom je tjednu bila i književna večer s Paulom Rem popraćena glazbenim programom tijekom koje smo također vidjeli obnovu u umjetnosti, ali i obnovu suradnje s Glazbenom školom Franje Kuhača. U Muzeju osobnih priča održane su tri žive knjižnice tijekom kojih su se kroz osobne priče obnavljala sjećanja, kao i znanja o bogatoj povijesti i tradiciji židovskog naroda. Kroz prikazane filmove u kinu Urania obnovili smo uvijek aktualne teme mobinga i odnosa među različitim kulturama, dok smo u šetnjama gradom s Tomislavom Vukovićem obnovili sjećanja na građane židovskog porijekla koji su živjeli, radili i gradili u Osijeku. Kroz likovne radionice u Muzeju likovnih umjetnosti obnovili smo vještine i kreativnost, a kroz izložbu Papa Franjo u Izraelu veze između dvije religije. Predavanja Darka Fischera također su pratila ovogodišnjutemu: obnova kalendara koja se događa svake godine, obnova sjećanja na Oskara Nemona i (ne)obnavljanje sinagoga uništenih tijekom Drugog svjetskog rata. Kroz turnire u šahu i stolnom tenisu, kao i radionicu Dijalog plesom nacionalnih manjina obnovili smo suradnju s drugim nacionalnim manjinama našeg grada, a predstavljanjem knjige Pismo na šinama Marije Vasić obnovili smo sjećanja na stradale i preživjele. Obnova sjećanja na ono tko smo, bila je vidljiva na predstavljanju knjige Snaga narativa Martine Globočnik, a obnova dramskog teksta

u odličnoj predstavi Stefana Sablića Gospođa Roza.
S veseljem i ponosom možemo reći da smo tijekom Mjeseca židovske kulture obnovili

suradnju s Veleposlanstvom Države Izrael u Republici Hrvatskoj, Gradom Belišće, osječkim osnovnim i srednjim školama te brojnim institucijama našeg grada. Zahvaljujemo se svima s nadom se da ćemo surađivati i ubuduće.

Sve one koji su mi u proteklom periodu poslali razne tekstove, ovim putem obavještavam da će sve biti objavljeno u sljedećem broju, jer se u ovome bavimo isključivo Mjesecom židovske kulture.