Menora Br. 15

Svjetlost dana ugledao je još jedan broj Menore. Nadam se da vas je razveselio. Također se nadam da će vas informirati i educirati jer je, podsjećam, osnovni cilj naše Menore informiranje članova o raznim događajima vezanim uz našu općinu, ali i prijateljskih nam općina, kao i edukacija o raznim temama koje su na bilo koji način povezane sa židovstvom.

Bilo je ovo razdoblje pojačane aktivnosti članova naše općine – bilo je putovanja (konačno), bilo je komemoracija, raznih projekata i suradnji, a nije nedostajalo ni predavanja i drugih sličnih sadržaja. Zbog toga se u relativno kratkom vremenu skupilo dosta članaka te o gotovo svim održanim aktivnostima možete

čitati u ovom broju. Zahvaljujem se svima koji su pomogli u tome!
Neka su od ovih događanja bila dobro posjećena, neka nažalost ne. Imam dojam da se

mnogi još nisu pokrenuli nakon duge pauze koju je izazvala pandemija. Starija generacija se još uvijek boji, što je i razumljivo jer nitko od nas ne zna kamo sve ovo vodi, čeka li nas bolje ili gore razdoblje. Ja osobno volim vjerovati da je najgore iza nas. Tako mi je lakše.

Nadam se da u rujnu neće biti nove eksplozije „korone“ te čvrsto vjerujem da ćemo Mjesec židovske kulture uspjeti realizirati u potpunosti, upravo onako kako je zamišljen. Manifestacija započinje 4. rujna u Kulturnom centru Osijek otvorenjem i koncertom klezmer sastava iz Maribora, a završava 24. rujna predstavom Stefana Sablića u Dječjem kazalištu. Tijekom Mjeseca bit će za svakoga ponešto, a sljedeći broj Menore bit će u potpunosti posvećen toj manifestaciji.

Na kraju, kao i uvijek, molim vas da mi šaljete svoje tekstove. Za događaje koji su se odigrali u nekom razdoblju uvijek podijelim zaduženja jer ne želim da neka aktivnost ostane nepokrivena, no to ne znači da se ne možete sami prijaviti. Možete pisati i o drugim stvarima – možda netko želi opisati svoje putovanje, ispričati priču iz svoje prošlosti ili možda povijest svoje obitelji. Nemojte misliti da to nije zanimljivo. Naprotiv! Mnogi su se već odlučili na taj korak i mogli smo uživati u tim pričama koje su nas vratile u neko drugo vrijeme, a kroz njih smo i bolje upoznali naše članove. Također, smatram da je bitno da te priče ostanu zapisane i za nove generacije. Možda ste pročitali neku zanimljivu knjigu ili pogledali dobar film nekog izraelskog autora ili židovske tematike. Zašto ne biste o tome pisali? Time pomažete drugima da dobiju inspiraciju i odluče se pročitati knjigu o kojoj ste baš vi nadahnuto pisali ili pogledati film za kojeg možda inače ne bi ni čuli. Nemojte se brinuti oko toga jeste li talentirani za pisanje ili ne – bitno je samo da odaberete o čemu biste voljeli pisati i jednostavno krenete. Možda otkrijete skriveni talent, a možda naprosto budete zadovoljni jer ste i vi doprinijeli formiranju novog broja. Ovo je naš list i trebao bi biti mjesto na kojem svi možemo pokazati svoje znanje te podijeliti iskustva. Svi trebamo uložiti trud da bi časopis bio što bolji.

Nadam se da sam ovim riječima barem nekoga potaknula na pisanje, bilo da ste jedni od onih koji do sada još nisu skupili hrabrost da napišu tekst ili ste od onih koji su nekada pisali, a sada su se možda malo ulijenili.

Veselim se nadolazećem rujnu kada ćemo se svakodnevno družiti na raznovrsnim događanjima u sklopu programa Mjeseca židovske kulture.