Sjećanje na Ženi Lebl

22. rujna u prostorijama Židovske općine Osijek održano je emotivno, neformalno predavanje - više je to bio razgovor komunikologinje Paule Rem s Anom Lebl, predsjednicom Židovske općine Split. Tema razgovora bila je Jovanka Ženi Lebl, Anina teta, novinarka i povjesničarka, Beograđanka židovskog porijekla, koja je preživjela nacistički radni logor, ali i Titov otok strave – Goli otok..
Ženi je rođena 1927. godine u Srbiji. Prije odvođenja židovskih žena i djece u logor na Sajmištu, pobjegla je u Niš gdje je živjela pod lažnim imenom. Uhvaćena je 1943. godine i otjerana na prinudni rad. Po povratku u Beograd završila je gimnaziju, studirala pravo te je završila i Novinarsko-diplomatsku visoku školu. Istovremeno je radila kao suradnica Politike. U travnju 1949. godine zatvorena je na Golom otoku kao politički disident. U rujnu 1954. godine odselila je u Izrael. Nekoliko godina prije smrti posjetila je Goli otok na kojem je prepoznala bunar koji je gradila zajedno s drugim zatvorenicama. Umrla je u Tel Avivu 20. listopada 2009. godine.
"Kada sam bila 14 godina Ženi me odabrala za svoju Memorijalnu svijeću, odabranu za slušanje i upijanje" napominje Ana. Ženi je napisala autobiografske knjige da bi isporučila svjedočanstvo i prenijela svoja iskustva; Ana dirljivim i potresnim izlaganjima nalik na ovo čini da te priče i dalje budu žive, da se nikada ne zaboraveNakon razgovora o Ženi Lebl, održana je mala šabatna služba. Kako se ovaj Šabat (koji je između Roš Hašane i Jom Kipura) posebno ističe u cijeloj godini - zovemo ga Šabat Šuva/Šabat povratka ili Šabat Tešuva/Šabat pokajanja, dostojno smo ga obilježili. Uz paljenje svjećica i kiduš, bile su tu i predivne hale koje je napravila predsjednica ženske sekcije Božena Radoš i orijentalna zakuska za koju se pobrinuo Boris Polgar.