Promocija knjige Pismo na šinama autorice Marije Vasić

U nedjeljno prijepodne 11. rujna 2022. u našim je prostorijama održana izuzetno zanimljiva promocija jedne posebno važne knjige, zbirke sakupljenih osobnih priča, namijenjene i posvećene svima koji ne pristaju na ravnodušnost. Radi se o knjizi Pismo na šinama, autorice Marije Vasić, profesorice sociologije iz Novog Sada.

Knjigu su predstavili predsjednik naše općine Damir Lajoš, predsjednica Jevrejske opštine Sombor Sandra Papo Fišer i sama autorica knjige. Moderatorica je bila naša mlada članica Paula Rem.

Ova zbirka osobnih priča svojevrsni je nastavak autoričine prve knjige Kad Bog zažmuri, potresnog svjedočanstva o Holokaustu. Marija Vasić sve je priče napisala na osnovi autentičnih svjedočenja preživjelih. Kako je na promociji autorica istaknula – preživjeli su možda imali različite puteve, ali svi imaju istu ljubav prema životu. To što su bili na rubu smrti učinilo je da shvate što je zaista važno. Svi su oni lišeni mržnje i sposobni da oproste. Njihove priče nadahnjuju, zaslužuju da budu zabilježene i sačuvane od zaborava. Preživjelih je sve manje i ako ne obnavljamo sjećanja putem zapisa njihovih priča, vrlo brzo će sve pasti u zaborav. Autorica svojim knjigama podsjeća na zlo antisemitizma koje nažalost i danas tinja. Promocija je ujedno bila i prilika da se progovori o važnosti neprekidne edukacije o Holokaustu.