Izraelski film Zaposlena žena (Isha Ovedet)

U subotu 10. rujna u sklopu Mjeseca židovske kulture u kinu Urania prikazana je izraelska drama iz 2018. godine Zaposlena žena (Isha Ovedet). Redateljica filma je Michal Aviad, a glavne uloge imaju Liron Ben-Shlush, Menasche Noy i Oshri Cohen. Prikazivanje je omogućilo Veleposlanstvo Države Izrael u Republici Hrvatskoj.

U fokusu filma je Orna, majka troje djece,  koja postaje osobna asistentica moćnom agentu za nekretnine, Bennyju. Na početku je zadovoljna poslom, napreduje, no problem nastaje kada Benny počne prelaziti granice profesionalnog odnosa. Bez obzira na sve, Orna ne može dati otkaz jer je njen muž upravo otvorio restoran koji ne posluje baš najbolje i novac im je potreban. Orna pokušava uskladiti majčinstvo i posao, pokušava zadržati Bennyja na distanci i ne dobiti otkaz. No situacija se pogoršava odlaskom na službeni put u Pariz.

Nakon tog puta, očita je Ornina borba i hrabrost u rješavanju nastalih problema, a na kraju posebno veseli njena pobjeda.

Liron Ben-Shlush je 2019. godine dobila nagradu Izraelske filmske akademije za ulogu Orne u kategoriji najbolje glumice.