Portret gospodina u naslonjaču – veza Beča, Praga, Berlina i Osijeka – predavanje Andreje Šimičić

U četvrtak 8. rujna u 12 sati u osječkom Muzeju Slavonije održano je stručno predavanje više kustosice Andreje Šimičić pod nazivom Portret gospodina u naslonjaču - veza Beča, Praga, Berlina i Osijeka.

Naime, u Zbirci slika i okvira Muzeja Slavonije čuva se akvarel Portret muškarca u naslonjaču iz 1841. godine, djelo cijenjenog austrijskog portretista i litografa Antona Hähnischa (1817.–1897.). Muzeju ga je darovala gđa Helene Fischer iz Osijeka i taj je akvarel bio dio njene privatne zbirke. Kako su kolekcionari židovskog porijekla 1942. godine morali sve svoje umjetnine predati na pohranu u tadašnji Gradski muzej, to je morala napraviti i Helene Fischer.  Ona je dio pohranjenih umjetnina darovala muzeju, a dio je nakon rata preuzela nazad. Ovaj je portret bio među darovanim predmetima.

Predavanje je pokazalo kako je taj portret povezao nekoliko europskih gradova – Osijek, Beč i Prag. Naime, istraživanjem provenijencije umjetnine utvrđeno je da je pripadala dvama cijenjenim europskim kolekcionarima. Pečat na poleđini slike upućuje na zbirku praškoga kolekcionara Adalberta von Lanne (1836.–1909.). Slika je također identificirana u aukcijskom katalogu bečke aukcijske kuće C. J. Wawra iz 1917. godine prigodom prodaje zbirke dr. Köhlera. Pretpostavljena veza s berlinskim kolekcionarom dr. Bernhardom Köhlerom (1849.–1927.) nije na kraju dokazana, tako da je istraživanje dokazalo samo vezu Osijeka, Beča i Praga, ne i Berlina, dok neki detalji vezani uz ovu sliku i dalje ostaju nepoznanica.

U uvodnom dijelu predavanja Andreja Šimičić osvrnula se i na međusobni odnos države, muzeja i privatnih kolekcionara židovskoga porijekla tijekom Drugoga svjetskog rata u Osijeku.

Ovim se predavanjem obnovilo sjećanje na umjetnost i na ljude te se jako dobro uklopilo u ovogodišnju temu Mjeseca židovske kulture.