Književna večer s Paulom Rem Od Mojsija do Košera – elementi židovstva u hrvatskoj književnosti

9.9.2022.u 18 sati u Kulturnom centru održano je predavanje judaistice i književnice Paule Rem "Od Mojsija do Košera - elementi židovstva u hrvatskoj književnosti" u sklopu Mjeseca židovske kulture. Na početku i na kraju programa, učenik Glazbene škole Franjo Kuhač Ivan Bulić i njegov brat Marin Bulić uz klavirsku pratnju nastavnice glazbe Ivančice Hinek izveli su dvije pjesme: hebrejsku molitvu Avinu Malkeinu (Max Janovski, Raymond Goldstein) i brodvejski hit biblijske tematike Close Every Door (Andrew Lloyd Webber, Tim Rice). U Kulturnom centru okupilo se četrdesetak građana, uključujući mnoge iz javnog i kulturnog života grada.

Doktorantica judaistike i komunikologije Paula Rem u predavanju je naglasila da je kršćanstvo, temeljna religija europskog kulturnog kruga, proizišlo iz židovstva. Današnji europski, slavenski, ali i hrvatski identiteti temeljeni su na judeokršćanskim vrijednostima. Ovo je pokazano na primjerima iz suvremene hrvatske književnosti.
Od "lektirskih" tekstova predstavljene su Krležine "Zastave" i Marulićeva "Judita". Od najnovije književnosti, predstavljene su knjige "Balada o Josipu" i "Krucifiks" Milorada Stojevića, "Košer" Davora Špišića, "Vrijeme snova" i "Vjera Biller" Mirka Ćurića, "Peto evanđelje" Dubravke Oraić-Tolić, "Pamfilos" Alberta Goldsteina i "Sibir" Stjepana Petea, u kojima su prisutni židovski motivi.
Od srpske književnosti navedeni su romani "San o ljubavi i smrti" i "Kuća zaborava" Filipa Davida te Pekićeva "Atlantida", "Besnilo" i ",1999".
Predavačica je također objasnila metaforu "obnove" u židovstvu, koje iščekuje "obnovu" društva u mesijansko doba - doba mira i jednakosti.