Menora Br. 12

dosta je vremena prošlo od posljednjeg broja. Vjerojatno i previše. U nekim mi je trenutcima izgledalo kao da nemam dovoljno materijala za novi broj, no bez obzira na cjelokupno, kolektivno mrtvilo ipak se cijelo vrijeme nešto događalo i odjednom sam shvatila kako bih se trebala požuriti. U protivnom će sve novosti postati “stare vijesti”, iako neke nažalost već i jesu. Ako niste bili u mogućnosti prisustvovati uživo svim događanjima, vjerujem se da će vam biti drago što sada barem možete čitati o njima. Nadam se da smo uspjeli popratiti sve što se događalo.
Također se nadam da će se epidemiološka situacija do jeseni dovoljno popraviti tako da možemo ovogodišnji Europski dan židovske kulture realizirati kako je planirano. Plan je da tijekom cijelog rujna imamo razna događanja - od predstava, filmskih projekcija, promocija knjiga, izložbi, koncerata, vođenih šetnji gradom, raznih radionica, predavanja, kao i proslava naših praznika. U planiranje i realizaciju uključene su mnoge organizacije tako da bi Mjesec židovske kulture trebao biti veliki događaj u našem gradu, a samim time i veliki događaj za našu općinu. Pozivam vas sve da se uključite na bilo koji način – bilo sudjelovanjem, bilo samim prisustvom na što više organiziranih aktivnosti. Nemojmo dopustiti da u bilo kojem trenutku ne bude dovoljno posjetitelja. Obavijestite svoju obitelj, dovedite prijatelje. Program će biti u medijima, ali će biti i tiskan te ćete ga moći dobiti u općini. Informirajte se i budite što aktivniji tijekom cijelog mjeseca. Svima će nam biti drago ako se potrudimo i zajedno postignemo da manifestacija bude što uspješnija.
A za one koji ipak ne budu mogli doći, sve ćemo opisati u sljedećem broju Menore. S obzirom na opseg planiranih aktivnosti, vjerujem da će novi broj izaći ubrzo nakon rujna.
Nedjeljna je škola od početka pandemije funkcionirala bez prekida. Moram priznati da je bilo izazovno, no uspjeli smo zadržati kontinuitet. Povremeno smo radili uživo, no većinom online, koristili smo razne dostupne alate, ponekad ludjeli zbog lošeg interneta, ali bili smo uporni i nismo odustajali. Budući da je napokon krenulo lijepo vrijeme, imamo mogućnost biti uživo, vani na zraku, pa ne moramo toliko brinuti o mjerama. Hvala roditeljima koji su me podržali i koji su poticali svoju djecu da ne odustanu iako im je povremeno zbog tehničkih problema bilo poprilično teško sudjelovati.
Plesna grupa nije imala toliko sreće. Nju je pandemija malo jače pogodila. Zaista je teško funkcionirati u vrijeme kada su plesne radionice zabranjene. Pogotovo zato što imamo problem s prostorom u kojemu imamo probe koji je mali u odnosu na broj plesača. Zato veliko hvala mojim plesačicama na strpljenju. Izdržite još malo pa ćemo nadoknaditi propušteno!
Na kraju želim zahvaliti i svima onima koji su pomogli da ovaj broj ugleda svjetlo dana. Bez vas Menora ne bi bila ista!