Kazališna predstava Gospođa Roza

U subotu 24. rujna 2022. predstavom Stefana Sablića Gospođa Roza zatvoren je ovogodišnji Mjesec židovske kulture. Programi, koji su se odvijali tijekom tri tjedna koliko je manifestacija trajala, bili su raznovrsni: edukativni, zabavni, glazbeni, književni, sportski, plesni, filmski, kazališni, likovni - za svakoga ponešto! Tijekom tri tjedna programe je popratilo 1200 građana Osijeka.

Za predstavu Gospođa Roza izvedenu u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića bio je najveći interes publike. Dječje je kazalište bilo prepuno obožavatelja Jelisavete Seke Sablić, proslavljene glumice koja u Osijeku nije bila gotovo 40 godina i ona ih nije razočarala.
Izuzetna Seka Sablić u ovoj predstavi glumi bivšu prostitutku, Židovku koja je preživjela Auschwitz, koja je svoj život nakon rata posvetila brizi za djecu djevojaka koje se bave prostitucijom i nemaju načina da same odgajaju svoju djecu. Gospođi Rozi nije nimalo lako - bori se s bijedom i neimaštinom, a pritom vodi računa i o tome da djecu izvede na pravi put, da izrastu u dobre i poštene ljude. Život joj je ispunjen ljubavlju za djecu, posebno za malog muslimana Momu, kojega izvrsno igra četrnaestogodišnji Dorian Diallo. Treba spomenuti još dva lika koji se pojavljuju u predstavi: doktora Kaca kojeg utjelovljuje odlični Mladen Andrejević i Jusufa Kadira, izgubljenog Mominog oca, kojeg sjajno igra Bojan Dimitrijević, mnogima poznat iz serije Vratiće se rode.
Izuzetno emotivna priča koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim, upotpunjena odličnom glumom, oduševila je sve prisutne. Bio je to divan način da se završi Mjesec židovske kulture!