Vođena tura Tragovima židovske baštine u Osijeku

U utorak 13. rujna 2022. vodič Tomislav Vuković proveo je preko trideset zainteresiranih građana Osijeka po desetak lokaliteta u središtu grada u sklopu vođene ture Tragovima židovske baštine u Osijeku. Bila je to druga tura u sklopu ovogodišnjeg Mjeseca židovske kulture i odlična prilika za obnavljanje sjećanja na građane židovskog porijekla koji su živjeli, radili i gradili u Osijeku

Na svakom od lokaliteta građani su se mogli informirati o dijelovima židovske baštine te o konkretnim sudbinama vezanima uz stradanje u Holokaustu. Naglasak je bio manje na arhitekturi, a više na ljudskim pričama i razumijevanju suštine Holokausta. Ruta je osmišljena po geografskom principu, tako da se nijednim mjestom ne mora proći dva puta. Okupljanje i polazak bio je kod spomenika Šetač na Trgu Slobode, a završetak rute pokraj spomenika Majka i dijete, koji šalje poruku nade.

Tijekom obilaska moglo se saznati:

… zašto hrvatski Židovi uglavnom imaju prezimena koja zvuče njemački.

… koliki je značaj Židova u gospodarskom razvoju Osijeka.

… o zaslužnim osječkim Židovima, kao što su npr. Julius Miskolczy, koji je u 19. stoljeću potaknuo izgradnju osječkog konjskog tramvaja, ili Slavko Hirsch – liječnik zaslužan za gradnju zaraznog odjela osječke bolnice (1938.)

… da Židovska općina nije samo vjerska, nego i socijalna zajednica koja vodi brigu o svojim članovima: pomaže siromašnima, djeci bez roditelja, bolesnima.

… da je popisom stanovništva 1931. godine čak 70% hrvatskih Židova iskazalo hrvatski jezik kao materinski, dok su mađarski i njemački istaknule tek starije osobe.

… da Židovi stradanje u Holokaustu obilježavaju danom sjećanja Yom HaShoah, pri čemu riječ Shoah (Šoa) znači nesreću ili katastrofu.

… da je većina osječkih Židova u ljeto 1942. stočnim vagonima otpremljena u Auschwitz, gdje su djeca i bolesni odmah sprovedeni u plinske komore.

Posebno veseli što su među šetačima bili i učenici i nastavnice OŠ "August Šenoa". Time se još jedna osječka škola priključila obilježavanju Mjeseca židovske kulture.