Otvaranje Mjeseca židovske kulture 2022.

U nedjelju 4. rujna 2022. u Kulturnom centru Osijek otvorena je manifestacija Mjesec židovske kulture koju organizira naša općina.
Nakon pozdravnih govora gdje su se prisutnima obratili ravnatelj Kulturnog centra Ivan Kristijan Majić, predsjednik Židovske općine Osijek Damir Lajoš, koordinatorica Europskog dana židovske kulture Nives Beissmann i voditeljica projekta Explore(r) Senata Majić, započeo je vrlo inspirativni koncert.
Pred brojnom osječkom publikom nastupio je mariborski sastav klezmer glazbe "Kontra kvartet" koji je zanimljivim izborom izvornih kompozicija i neodoljivom izvedbom istih držao pažnju prisutnih kroz cijeli koncert, na kraju dižući publiku na noge. Oduševljenje je bilo opipljivo.
Prisutni su također mogli pogledati izložbu o obitelji Morpurgo, podrijetlom iz Maribora, koja je ostavila neizbrisivi trag u povijesti izdavaštva, politike, trgovine, ekonomije, medicine, prava, književnosti, inovacije i aktivizma. Izložbu je pripremila Sinagoga Maribor u suradnji s Muzejem grada Splita.
Nakon koncerta na zgradu Kulturnog centra projicirani su fotokolaži učeničkih radova nastalih u sklopu projekta Explore(r)-narativi prošlosti kao rezultat istraživanja osobnih priča žrtava NDH. Fotokolaže je izradila studentica Josipa Henizelman.