Oskar Nemon – predavanje Darka Fischera

U četvrtak, 15. rujna 2022. godine,  u svečanoj dvorani Osnovne škole "Mladost" održano je predavanje o Oskaru Nemonu, poznatom kiparu, rođenom Osječaninu. Predavanje je za učenike i nastavnike ove škole održao Darko Fischer, počasni predsjednik naše općine.

U dvorani prepunoj znatiželjnih mališana, Fischer je iznio najvažnije detalje iz Nemonovog života - od rođenja, djetinjstva, obiteljskog stabla, preko njegovog života u Engleskoj, sve do njegove smrti od srčanog udara.

Naglasak je bio na biografiji i zanimljivim detaljima, a ne na umjetničkim radovima Oskara Nemona. Učenici su bili puni pitanja, a nastavnice su se zaista potrudile i pripremile radni listić koji su učenici trebali popuniti nakon predavanja.

Ovo je predavanje tek početak projekta o Oskaru Nemonu i židovstvu pod nazivom "Od Osijeka do Oxforda s Oscarom Nemonom", koji će učenici i nastavnici ove škole provoditi tijekom ove školske godine. Rezultati prve faze projekta bit će predstavljeni 27. siječnja 2023. godine povodom obilježavanja Dana sjećanja na Holokaust u OŠ "Mladost" u Osijeku. U drugoj fazi projekta učenici će svoje rezultate projekta implementirati u školski projekt "Krug" koji će biti predstavljen u svibnju sljedeće godine.