Menora Br. 19

pred vama je novi broj Menore u kojem su tekstovi uglavnom vezani uz protekli Mjesec židovske kulture. Nažalost, jednako kao i prošle godine, izdavanje ovog broja opet kasni, ispričavam se zbog toga. Izgleda da drugačije ne može, dok svi završe svoje članke, već je prosinac. Možda to i nije tako loše – taman se zaboravi što se sve odvijalo tijekom rujna i onda stiže Menora kao podsjetnik. Ovogodišnji Mjesec židovske kulture nadmašio je prethodne po mnogočemu: po broju održanih aktivnosti, broju dana, broju uključenih institucija, škola, predavača, broju posjetitelja... Našu su manifestaciju prihvatili i zavoljeli građani našeg grada, no o našoj manifestaciji zna se u cijeloj Hrvatskoj, regiji, pa i šire. Svi nas ističu kao primjer. Ove godine ponovo smo bili jedini u Europi koji su Europski dan židovske kulture proširili na cijeli mjesec. Postali smo vidljivi, postali smo bitni subjekti u gradu i županiji, a izašli smo i iz granica naše županije. Mediji su također prepoznali važnost ove manifestacije, pratili su nas gotovo svakodnevno. Ukoliko niste ovog rujna pohodili programe MŽK-a, ovdje možete saznati sve o njima, a ukoliko ste bili vrijedni posjetitelj ili učesnik, onda će vas ovaj broj vratiti u rujan i moći ćete se prisjetiti što ste sve doživjeli i u čemu ste sve sudjelovali. Ovogodišnja tema bila je Sjećanje. Kroz glazbu, priču, film, razgovor, likovno stvaralaštvo ili glumu, sjetili smo se ljudi i događaja iz bogate židovske povijesti i kulture. Kada već spominjemo sjećanje, mnogi će se sjećati ovog Mjeseca židovske kulture: sjećat će ga se oni koji su dobili priliku da se predstave, a sjećat će ga se i oni koji su kroz bogat i raznolik program naučili nešto novo ili su jednostavno u njemu uživali i doživjeli prekrasne trenutke. Međutim, koliko god je ovaj Mjesec židovske kulture bio uspješan, što će potvrditi i tekstovi napisani o njemu, odlukom Upravnog odbora mijenja se koncept Mjeseca židovske kulture. Prema novom konceptu broj događanja biti će znatno smanjen. Veseli nas što smo ove godine imali preko 2000 učesnika i posjetitelja, posebno smo ponosni što su veliki dio tih posjetitelja činili učenici i nastavnici i vjerujem da će mnoge rastužiti što će ovom odlukom sljedeći Mjesec židovske kulture biti znatno manjeg opsega. To će dovesti do toga da, po novom konceptu, neće sve zainteresirane institucije, kao ni predavači i izvođači, moći sudjelovati u programu, jer za to jednostavno neće biti prostora. Nadam se samo da nas zbog toga neće odbacivati u budućim pokušajima uspostave suradnje.
Ono zbog čega je neopisivo važno židovsku kulturu i tradiciju približavati široj populaciji, učenicima i građanima našeg grada je sve veći porast antisemitizma i netrpeljivosti svuda u svijetu. Preko programa u Mjesecu židovske kulture rušimo mitove, predrasude i stereotipe spram Židova, potičemo zajedništvo i razumijevanje te educiramo najmlađe s kojima se i treba najviše raditi. Ove godine prikazani su mnogi sadržaji koji su u školskom kurikulumu, što znači da ih i Ministarstvo obrazovanja smatra važnima i neophodnima (predstava o Anni Frank, film Savršen te mnogi drugi sadržaji i programi).
Bitno je napomenuti da na ovaj način ujedno pomažemo i najmlađim članovima naše Općine. Nije lako biti manjina u školi. Nakon što sudjeluju u nekoj od aktivnosti iz široke palete ponuđene u programu, učenici postanu svjesni da razlike u vjeri nisu ono zbog čega bi trebali nekoga ismijavati ili osuđivati. Djeca postaju tolerantnija, a samim time – nadam se i čvrsto vjerujem u to – kasnije u životu postaju otvoreniji prema svemu drugačijem. Nadam se da će budući organizatori Europskog dana židovske kulture u našoj Općini imati u vidu koliko je ova manifestacija važna, i za našu Općinu, i za židovsku zajednicu generalno. Na kraju, zahvaljujemo svima koji su ove godine uložili napor i energiju da budu dio našeg Mjeseca židovske kulture. Bez vas naš Mjesec ne bi bio isti!