Dječak koji je govorio Bogu

U ponedjeljak 13. rujna u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku izvedena je izvanredna predstava "Dječak koji je govorio Bogu". Upravo pripremom te predstave je prije nekoliko mjeseci započela suradnja Židovske općine Osijek i osječkog HNK.
Predstava je premijerno izvedena u travnju ove godine, no bez obzira što je do sada izvedena već nekoliko puta, i ova je izvedba, koja se odvijala u sklopu Mjeseca židovske kulture, bila jako dobro posjećena. Glumci su bili izvrsni kao i obično, rastu svakom izvedbom, postaju opušteniji i samim time još bolji. Predstava počinje vedro i opušteno, s dosta šaljivih elemenata, no kako se radnja nastavlja, tako se nadvija crni oblak koji najavljuje tragične događaje. HNK je sinoć po prvi puta izveo predstavu prilagođenu potrebama slijepih i slabovidnih osoba. Veliki trud stoji iza ovakvog projekta. Kako bi predstavu mogli pratiti, ali iznad svega doživjeti u svojoj punini, postoji narator u kabini koji obogaćuje dijalog opisima i detaljima. Slijepe i slabovidne osobe ovim projektom postaju publika koja nije zakinuta u praćenju radnje i provodi ih se kroz priču i radnju na najadekvatniji mogući način jer je prilagodba rađena uz suradnju dramaturga i slijepe osobe koja je dugogodišnjim radom na ovakvom projektu uistinu uspjela istančano selektirati trenutke u kojima je intervencija potrebna. Narator je glumac koji je prošao edukaciju kako bi njegov doprinos bio nenametljiv ali precizno dragocjen. Velike čestitke našem HNK!
Sinoć je predstava imala još jednu posebnost. Njome je naime obilježen jubilej 40 godina rada glumice Ljiljane Kričke, koja u predstavi glumi baku Jozefinu dječaka Emanuela. Čestitamo Ljiljani na uspješnih četrdeset godina!
Oni koji nisu do sada uspjeli pogledati ovu predstavu, imaju priliku to učiniti u srijedu 15. rujna u 19 sati.